Handige bronnen voor rechtenvrije afbeeldingen

Op zoek naar foto’s voor je website, brochure of blog? Het lijkt zeer eenvoudig. Eventjes zoeken op het internet en klaar is kees. Jammer genoeg is het in realiteit iets moeilijker. Hoewel je online miljoenen foto's vindt, mag je ze niet zomaar gebruiken omwille van auteursrecht. Hier alvast enkele handige tips om toch zorgeloos aan foto’s te geraken zonder in overtreding te gaan.

  1. Gratis rechtenvrije afbeeldingen


Op het internet vind je heel wat beeldenbanken waar je gratis rechtenvrije afbeeldingen kan downloaden, ook voor commercieel gebruik. Hier alvast enkele mogelijkheden:


Voordeel: Je vindt er vaak mooie, kwalitatieve foto's. Handig wanneer je zelf niet beschikt over eigen foto's.

Nadeel: vele mensen maken gebruik van deze foto's. Bovendien zijn ze niet persoonlijk. Bye bye, originaliteit.

  1. Betaalde rechtenvrije afbeeldingen


Daarnaast zijn er ook websites waar je rechtenvrije afbeeldingen kan kopen. Enkele voorbeelden:

  1. Maak zelf foto's


Ben je een beetje handig met een fototoestel of smartphone? Dan kan je ook zelf (scherpe!) foto's maken voor gebruik op jouw website, blog of sociale media. Je hebt dan zelf het auteursrecht. Bijvoorbeeld:

  • Ben je een schilder of architect, denk dan aan foto's van lopende projecten, voor- en nafoto's, een foto van je werkcamionette op locatie, nieuwe technieken, foto's van je personeel terwijl zij druk aan het werk zijn enzovoort.
  • Heb je een horecazaak, denk dan aan foto's van nieuwe gerechtjes en cocktails, zet je personeel in de kijker, vraag eens aan klanten of je een foto mag nemen terwijl zij aan het genieten zijn van een lekker drankje,...
  • ...

  1. Schakel een fotograaf in


Zegt het maken van foto's je totaal niets of heb je een belangrijk evenement voor de boeg en heb je nood aan meer professionele foto's, dan kan je ook nog steeds een professionele fotograaf inschakelen. Ja, hier hangt een zeker prijskaartje aan vast maar in ruil heb je wel mooie en unieke foto's van jouw bedrijf, zaak of organisatie. Ideaal om extra vertrouwen te winnen bij (potentiële) klanten.

Opgelet: 

  • Foto's die je door een fotograaf laat maken zijn beschermd. Maak vooraf altijd afspraken met de fotograaf over de foto's die je nodig hebt en de doeleinden ervan. Heb je foto's laten maken voor je website en wil je ze later alsnog gebruiken voor een folder, vraag dan eerst toestemming aan de fotograaf.
  • Wanneer je (of je fotograaf) één of enkele personen fotografeert ben je in principe ook verplicht om aan de gefotografeerden (bij voorkeur schriftelijk) toestemming te vragen voor publicatie. Geef ook steeds het kanaal weer waar je de foto wil voor gebruiken. Zo is een foto voor gebruik op sociale media een heel ander gegeven dan een foto voor op de cover van een magazine.
  • Voeg bij het uitsturen van een persbericht indien mogelijk een kwalitatieve, persoonlijke foto van jouw zaak toe. Een stockfoto is hier absoluut geen mogelijkheid.

Bijkomende vragen? Wij helpen jou graag verder. Contacteer ons vandaag nog!